Årets allsvenska har onekligen varit fylld med överraskningar. Efter en rafflande guldstrid gick Djurgården ur den som svenska mästare. Även den allsvenska bottenstriden blev en kamp ändå in till den sista omgången. I den här artikeln ska vi gå igenom hur några av lagens säsong har sett ut.
Läs hela vår sida om Allsvenskan här!
Bästa bettingsidor vid betting på Allsvenskan
[hub_toplist id=’541′]
Djurgården svenska mästare efter 14 års väntan
Innan säsongen drog igång var det inte många experter som tippade Djurgården till att ta SM-guld. Men de nya tränarna Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf lyckades få igång en otroligt samspelad vinstmaskin. Kanske inte det mest attraktiva spelet men definitivt en fotboll som bör spelas om man ska ta SM-guld. En urstark defensiv där kaptenen Marcus Danielson var den mest framstående spelaren. Danielson blev även framröstad till årets mest värdefulla spelare och årets försvarare på allsvenskans stora pris.
En solid defensiv, 1-0-segrar och ett oerhört starkt kollektiv var alltså framgångsreceptet för Djurgården anno 2019. Men Djurgården hade också årets skyttekung i sin trupp i Mohamed Buya Turay. Anfallaren från Sierra Leone stod för 15 mål i ligan där hans 2-2-mål mot IFK Norrköping blev det avgörande guldmålet.
Trots fyra förluster av fyra möjliga i derbyna var det en minst sagt imponerande säsong av DIF. I dagsläget har de definitivt en bra grund att utgå ifrån inför framtida säsonger och det stundande Champions League-kvalet.
Hammarbys fina offensiv räckte inte hela vägen till guld
Hammarby stod nog för den absolut roligaste fotbollen av alla 16 lag i allsvenskan. Med sin höga press, kvicka yttrar och böljande anfallsspel landade Hammarby till slut på smått otroliga 75 mål på 30 omgångar. Allsvenskans målrekord under 2000-talet. Frontfiguren där blev den offensive mittfältaren Muamer Tankovic. Med sina 14 mål och sju assist blev han belönad med en landslagsplats i Sveriges EM-kval.
Trots den underhållande anfallsfotbollen räckte det inte hela vägen till guld. Under sommaruppehållet hade många redan räknat ut Hammarby men under hösten visade Hammarby upp sin högstanivå. På de åtta sista matchen tog Bajen åtta raka segrar och höll guldstriden vid liv ända till den sista minuten. Hammarby landade till slut på en tredjeplats vilket innebär att de får kvala till Europa League nästa sommar.
Ett säkrat kontrakt för Helsingborg.. men inte så mycket mer
Den här säsongen skulle bli Helsingborgs första i allsvenskan sedan degraderingen till superettan 2016. Efter en stor satsning på spelare 2018 var det många frågor inför Helsingborgs säsong tillbaka i den svenska fotbollens finrum. Vad skulle hända om Helsingborg åker ur igen? Har de verkligen råd med det med tanke på alla pengar de spenderade ifjol? Med en åldrande och dyr trupp var det även många som undrade vem som skulle bli Helsingborgs nästa storförsäljning?
Trots att Helsingborg lyckades säkra kontraktet var det långt ifrån säkert att de skulle lyckas med det under säsongens gång. Efter flera tveksamma insatser i rad fick dåvarande tränaren Per-Ola Ljung sparken och in kom klubblegendaren Henrik Larsson. Larsson, som var tränare i Helsingborg när de åkte ur 2016, var alltså tillbaka för att få ordning på Helsingborg igen. Det gick dock inte som planerat. Efter endast åtta matcher lämnade Larsson sitt uppdrag på grund av verbala påhopp på framför allt sociala medier. In kom istället en annan landslagslegendar i Olof Mellberg. Mellberg som hade lyckats ta Brommapojkarna från division 1 till allsvenskan på endast två år blev till slut han som räddade kvar Helsingborg i allsvenskan.
Tre tränare på ett år, landslagskaptenen Andreas Granqvist som har sett långt ifrån säker ut och en trupp som behöver förnyas. Det är en del som Olof Mellberg behöver fixa i Helsingborg inför 2020.
Turbulenta tider väntar för Östersund
För endast ett och ett halvt år sedan vann Östersund mot Arsenal på Emirates stadium. Nu är det inte ens säkert om de klarar elitlicensen. Mycket har ändrats sedan Östersunds glansdagar. Dåvarande tränaren Graham Potter är nu i Premier League och tidigare stjärnspelare som Saman Ghoddos, Ken Sema och Brwa Nouri är ett minne blott. Östersund har stora ekonomiska problem och de var så när att åka ur allsvenskan i år.
Som om Östersund inte hade nog med problem har deras tidigare ordförande Daniel Kindberg dömts till tre år i fängelse. Han fälldes för brotten trolöshet mot huvudman, grov trolöshet mot huvudman, grovt bokföringsbrott och medhjälp till grovt bokföringsbrott. Enligt åklagaren ska Daniel Kindberg tillsammans med två andra via en brottslig transaktionskedja slussat in pengar till olika företag, bland annat Östersunds FK.
Tyvärr är nog ”sagan” Östersund slut och det kommer bli oerhört tufft för de att hålla sig kvar i allsvenskan nästa säsong.
Falkenberg trotsade alla odds och höll sig kvar
Det var inte många som trodde att nyuppflyttade Falkenberg skulle bli långvariga i allsvenskan. Med sin rätt så tunna och oerfarna trupp var det nog ingen som blev förvånad om man tippade Falkenberg på jumboplatsen. Men i de två sista omgångarna gjorde Falkenberg två riktigt bra insatser. Efter att ha legat sist i stora delar av hösten lyckades de vinna mot Kalmar med 3-2 på bortaplan för att sedan ta tre poäng mot bottenkonkurrenten AFC Eskilstuna. Detta efter att anfallaren Nsima Peter gjorde 1-0 i den 92a minuten och säkrade det allsvenska kontraktet helt och hållet.
Det är bara att lyfta på hatten för Falkenbergs otroliga kämpainsatser och framför allt för tränaren Hasse Eklund, som med minimala medel lyckades hålla Falkenberg kvar i högstaligan. Dessutom kan Falkenbergssupportrarna se fram emot Hallandsderby mot Varbergs Bois nästa säsong.
En misslyckad säsong för Kalmar FF
Kalmar gick in i den här säsongen med rätt så mycket kontroverser bakom sig. Efter att den högt uppskattade klubblegendaren Henrik Rydström fick sparken från sin tränarpost blev det mycket protester från supportrarna. Klubbledningen svarade då med att värva in Malmös gamla guldtränare Magnus Pehrsson. Kalmar värvade sedan in försvararna Henrik Löfkvist och Fidan Aliti och det började se ut som att Pehrsson hade något på gång.
Nu när man summerar säsongen måste man tyvärr konstatera att det blev ett stort misslyckande för Kalmar FF. Endast en hemmavinst under hela säsongen och trots ett på pappret bra försvar hade Kalmar väldigt svårt med anfallsspelet under säsongens gång. Efter deras hemmaförlust mot Falkenberg uppstod ett väldigt bisarrt ordbråk mellan Kalmarsupportrar och Magnus Pehrsson som till synes var rosenrasande. Pehrsson avgick efter incidenten och många började undra vad som egentligen skulle hända med Kalmar. De hamnade nämligen på en 14e plats i ligan vilket innebar att de skulle spela två kvalmatcher mot IK Brage för att behålla deras plats i ligan.
Efter totalt 4-2 till Kalmar efter två matcher innebär det att de kommer att spela i allsvenskan 2020. Men det finns många ouppklarade frågor kring Kalmar, speciellt eftersom deras klubbchef nyligen fick sparken. Kommer de hålla sig kvar även nästa säsong?
Blev GIF Sundsvall årets besvikelse?
GIF Sundsvall slutade på en mycket imponerande åttondeplats i förra årets allsvenska. Många hade fått upp ögonen för deras passningsorienterade och bollinnehavrika spel som satte skräck i flera topplag ifjol. Inför säsongen hade de även fått behålla flera tongivande spelare så som David Batanero, Linus Hallenius och Juanjo Ciercoles så ytterligare en mittenplacering för 2019 var långt ifrån en omöjlighet. Även tränaren Joel Cedergren satt kvar på sin post.
Men det var inte mycket som stämde det här året för Medelpadslaget. Samma tränare, flera av samma spelare och samma spelsystem, men det var långt ifrån det pålitliga och modiga GIF Sundsvall man kom ihåg från 2018. Efter flera dåliga matcher i rad såg det nästan ut som att spelarna inte riktigt trodde på spelet själva. Under sommaren så stack målskytten Linus Hallenius utomlands och senare in på hösten fick tränaren Joel Cedergren sparken. Det var runt då en nedflyttning till superettan allt mer började se ut som en realitet, långt ifrån vad folk trodde inför säsongen.