Den svenska idrottsgalan är svensk idrotts egna Oscars där Sveriges bästa idrottare belönas för sina prestationer under det gångna året. År 2000 var första året galan gick av stapeln i TV, men galans höjdpunkt, jerringpriset, har delats ut sedan 1979. TIll skillnad från fotbollsgalan brukar idrottsgalan leverera en bra tittarupplevelse och den 21 januari 2019 sitter svenskarna fastklistrade för att hylla sina idrottshjältar.
Anledningen till att idrottsgalan blivit så stor har säkerkligen att göra att den berör så många från olika sporter och delar av landet. Att jämföra prestationer kan vara svårt och skapar debatt. Vad är störst? Ett OS-guld i en mindre sport eller en kvartsfinal i världens största sport? Man får olika svar beroende på vem man frågar såklart och diskussionerna berör minst sagt.
Idrottsgalan 2019 är som vanligt en direktsänd gala i Globen, Stockholm där sveriges idrottselit samlas. 2018 har varit ett bra sportår för Sverige med ett framångsrikt vinter-os, en kvartsfinal i fotbolls-VM och andra succér i bland annat golf och simning. Nu återstår det att se vilka prestationer och idrottare som gjort det tillräckligt bra för att förevigas i de svenska historieböckerna.
Betta hos Betsson på Jerringpriset 2018
Nominerade idrottsgalan
Årets Kvinnliga idrottare
- Frida Hansdotter – Alpint
- Charlotte Kalla – Längdskidor
- Stina Nilsson – Längdskidor
- Sarah Sjöström – Simning
Årets Manliga idrottare
- Armand Duplantis – Friidrott, stavhopp
- Johan Kristoffersson – Bilsport, rallycross
- André Myhrer – Alpint
- Sebastian Samuelsson, Skidskytte
Årets Prestation
- Armand Duplantis – Friidrott, stavhopp
- Pernilla Lindberg – Golf
- André Myhrer – Alpint
- Hanna Öberg – Skidskytte
Årets Nykomling
- Jennie-Lee Burmansson – Freeskiing
- Andreas Kramer – Friidrott, 800 m
- Josefine Lindgren Knutsson – Thaiboxning
- Elias Pettersson – Ishockey
Årets Lag
- Lag Hasselborg, Curling
- Herrlandslaget, Fotboll
- Herrstafettlaget, Skidskytte
- Tre Kronor, Ishockey
Årets Ledare
- Janne Andersson – Fotboll
- Håkan Carlsson – Orientering
- Peja Lindholm – Curling
- Wolfgang Pichler, Skidskytte
100% bonus på insättningar upp till 1000 kr hos Interwetten!
Vilka vinner idrottsgalan 2019?
-
Årets kvinnliga idrottare
Alla fyra nominerade har haft ett kanonår. 32-årige Frida Hansdotter gjorde sitt tredje och förmodligen sista OS i Pyeongchang och hade tidigare två silver på VM som bästa prestation. Då chockade hon alla och tog guld i Slalom för Sverige. Sara Sjöström har fortsatt dominera som världens bästa simmerska och tog 4 guld vid EM i Glasgow. Charlotte Kalla tog sitt tredje OS-guld och vann dessutom tre silver i Sydkorea. Stina NIlsson gjorde i sitt blott andra OS succé med ett guld, två silver och ett brons. Charlotte Kalla är hur som helst favorit och bör vinna priset.
-
Årets Manliga idrottare
Även om Sverige är ett skidtokigt land finns det en jättefavorit till priset. Armand Duplantis har i en konkurrenskraftig sport tagit steget till världsetta i stavhopp och den amerikansk/svenska världsstjärnan bör vinna. Sebastian Samuelsson tog visserligen både guld och silver medan André Myhrer likt Frida Hansdotter tog sitt första OS-guld i sitt sista OS. Rallycross-stjärnan Johan Kristoffersson vann FIA Rallycross men är minst favorit till priset.
-
Årets prestation
Här känns det väldigt jämnt mellan tre idrottare och trots att golferskan Pernilla Lindberg vann major-tävlingen ANA inspiration ska det mycket till för att hon ska få priset. Hanna Öberg gjorde i sitt första OS-lopp någonsin enorm succé och vann guld direkt på 15 km individuell start. Att André Myhrer i sitt sista slalomlopp i ett OS tar sitt första OS-guld är ett Hollywoodslut som förtjänar allt. Däremot är det svårt att slå Armand Duplantis prestation när han blott 19 år gammal hoppade högre än samtliga tävlande och vann guld vid EM i Berlin i stavhopp efter att slagit svenskt rekord på 6,05.
-
Årets lag
Tre Kronor tog visserligen sitt andra raka VM-guld men efter misslyckandet i OS (dock utan NHL-stjärnor) är det svårt att se att man ska få priset. Lag Hasselborg i Curling gjorde stor succé när de i sitt första OS vann guld direkt. Det verkar dock stå mellan två andra lag. Herrlandslaget i fotboll slog ut Italien i Playoff till VM, bara det är nästan värt priset. Dessutom gjorde blågult stor succé på plats i Ryssland när laget nådde kvartsfinal. I höstens Nations League vann Sverige sin grupp och är därmed klara för A-divisionen nästa år. Dock är frågan om inte herrstafettlaget i Skidskytte får priset efter sitt minst sagt oväntade OS-guld.
-
Årets ledare
Även om Peja Lindholm, Curling och Håkan Carlsson, Orientering förtjänar att vara bland de nominerande är det två personer som gör upp om detta priset. Fotbollslandslagets förbundskapten Janne Andersson tog Sverige till VM efter svårast möjliga grupp och playoff-moståndare. Väl på plats där nådde Sverige kvartsfinal och vann sin grupp i Nations League. Frågan är dock om inte skidskyttelandslagets tränare Wolfgang Pichler är den som kommer vinna priset efter skidskyttelandslagets ofattbara och oväntade framgångar i Sydkorea. 60-40 fördel tysken mot Janne.
-
Årets nykomling
Andreas Kramer, Jennie-Lee Burmansson och Josefin Lindgren Knutsson får ursäkta men detta pris kan bara gå till en person. Hockeyspelaren Elias Pettersson har gjort makalös succé i sin första NHL-säsong och leder i skrivande stund poängligan för rookies. Framgångarna har gjort sånt avtryck att självaste Wayne Gretzky gick ut och hyllade svensken och sa att Elias var en blandning mellan honom och Sidney Crosby. En hyfsad jämförelse!
-
Bragdguldet
Hanna Öberg, Armand Duplantis, Stina Nilsson och Frida Hansdotter är de som förhandssnacket har handlat om. Det mesta talar ändå att Armand Duplantis får priset efter att blott 19 år gammal vunnit EM i stavhopp. Dock skulle det inte vara fel att ge priset till någon av de andra tre nämnda med tanke på deras makalösa prestationer under OS.
-
Jerringpriset
Det är alltid svårt att veta vilka tittarna ska rösta fram. Mängder med gånger har det varit väldigt oväntade vinnare och det sker ofta röstkampanjer som påverkar. Till exempel vill de simintresserade att Sarah Sjöström ska vinna medan de fotbollstokiga säkerligen vill se Janne Anderssons mannar vinna. Här är det ofta sportens storhet som avgör snarare än prestationerna även om det självklart finns undantag.